Zahar brun

Potrivit specialistilor zaharul este varianta bruta obtinuta din prima cristalizare a sucului de trestie de zahar si datorita neprocesarii are un continut bogat in melasa.

Cititi si despre Dropsuri cu lapte.

Zahar brun - avantaje


Zaharul brun are calitatile nutritionale bocate in minerale cum ar fi calciu, potasiu, fier, magneziu. Acestea ofera energia intregulului organism pentru activitatile din timpul zilelor solicitante.

Chiar daca zaharul brun are o cantitate redusa de minerale, este un aliment pe care il putem include in alimentatie printr-un consum moderat, in asa fel incat suresele de minerale sa se obtina din alimente diversificate ce se consuma pe perioada unei zile.

Tot in aceasta gama este incadrat si potasiul, un mineral cu beneficii uriase asupra bunei functionari a inimii si rinichilor, a sistemului muscular si a celui nervos. Echilibrul adecvat al potasiului in organism ajuta celulele sa produca energie pentru a mentine un ritm alert in fiecare zi. Cercetatorii sustin ca o lingurita de zahar contine 6 miligrame de minerale,   deci aproximativ 0,1 % din raportul zilnic recomandat.

Chiar daca consumul de zahar brun ofera o doza de minerale esentiale nu trebuie sa ne bazam pe consumul de zahar pentru prevenirea unui deficit de minerale, dar zaharul brun in cantitati moderate atunci cand preparam cafeaua, dulciurile sau ceaiul si poate fi inclus.

Indicat ar fi sa avem un consum moderat si o alimentatie echilibrata si diversificata care sa contina legume si fructe.

Zaharul brun este cel mai sanatos tip de zahar. Orice ati spune viata fara dulciuri nu are farmec si oricat de mult v-ati stradui sa ocoliti aceasta categorie alimentara nu prea reusim. La baza dulciurilor se afla in general zaharul. Consumul mondial de zahar este foarte mare. Zaharul este obtinut din sfecla de zahar sau trestie de zahar dar poate fi obtinut si din unele specii de palmier sau din artar. Franta este primul producator de zahar obtinut din trestie. Cel mai nociv este zaharul alb rafinat pentru ca nu are aproape deloc substante nutritive. Albirea zaharului are loc cu dioxid de sulf care la randul sau are mai multe efecte secundare din cauza rolului sau oxidant care poate sa reduca continutul de vitamine din produse, poate sa cauzeze probleme de respiratie sau probleme gastrointestinale.

 

In afara de zaharul rafinat cel cunoscut si utilizat este si zaharul brun, zaharul complet, zaharul pudra, zaharul gelifiant, lichid sau melasa.

Este indicat sa eliminati pe cat posibil zaharul din alimentatie. Nu uitati ca acesta face parte din foarte multe produse si prin urmare il puteti inlocui cu fructe proaspete, sau uscate, cu legume dulci sau cu miere.

Alegeti zaharul nerafinat pentru ca are mai multe minerale si vitamine decat cel alb si rafinat. Zaharul brun are si calciu dar din nefericire are aproximativ acelasi numar de calorii. Zaharul brun are un gust mai bun si favorizeaza mai putin aparitia problemelor dentare.

Zaharul rafinat furnizeaza organismului calorii goale asa cum le numesc nutritionistii in timp ce zaharul brun aduce in organism proteine, vitamine si substante minerale precum fosforul, calciul si magneziul de care organismul are nevoie.

 

Zaharul brun necesita o procesare minima ceea ce il face mai natural si mai usor de acceptat de catre organism.

Pentru a putea reduce consumul de zahar va recomandam sa consumati ceaiurile neindulcite, sa aveti grija ce cantitate de dulciuri consumati, sa cititi etichetele de pe alimente si sa evitati sa va aprovizionati doar cu alimente cu un continut ridicat de zahar.