Prajitura cu nuci si rom

Ingrediente:

Pentru blat: 6 oua, 120 g zahar, 40 g amidon, 50 g faina, 30 g caca, o lingurita praf de copt, ½ esenta de rom, un praf de sare.

Pentru sirop: 350 ml apa, 80 g zahar, ½ esenta de rom.

Pentru crema: 300 g ciocolata amaruie, 200 ml smantana pentru frisca, 200 g nuca macinata, 100 g unt, 50-80 g zahar pudra, 1/2 esenta de rom.

Pentru blat se separa ouale, albusurile sunt batute cu un mixer impreuna cu sarea pana cand incep sa prinda consistenta, apoi se adauga treptat zaharul, se amesteca continuu pana cand se obtine o compozitie ferma. Se incorporeaza galbenusurile batute usor, amestecand delicat, apoi se pune faina, cacaoa, si praful de copt, cernute. Se fac miscari circulare de sus in jos, delicate, in asa fel incat albusurile sa nu se lase.

Siropul il pregatim astfel .Topim zaharul intr-o craticioara si-l lasam pana capata o culoare aurie ,apoi turnam cu grija apa si fierbem pana se topeste caramelul.Cand s-a racit adaugam  esenta de rom.

Prepararea cremei este destul de simpla. Se pune smantana intr-o craticioara pentru frisca, iar zaharul pudra, ciocolata si untul se lasa la foc mic amestecand continuu pana cand se topesc. Nu trebuie sa fiarba, doar sa omogenizeze ingredientele.

Intre timp prajim nucile intr-o tigaie antiaderenta pana cand se rumenesc usor, apoi sunt lasate la racit si macinate printr-o rasnita.

Se lasa pana cand se racesc complet si punem vazul in frigider timp de 10 minute. Se adauga nucile macinate si amestecam pana cand se omogenizeaza.

Acum se poate asambla prajitura. Se taie blatul in doua pe lungime si se insiropeaza cu jumatate din cantitatea de sirop. Se pune jumatate din crema si se niveleaza bine, apoi se acopera cu cealalta parte din blat, se insiropeaza si se pune restul de crema.

 

Se pastreaza prajitura la rece o ora doua, o taiem in forma dorita si o servim.